Otse põhisisu juurde

Rhys Bowen "Tema kuninglik luureausus"

 

Aus raamat. Ei püüagi enamat olla, kui ta on - lihtne lugemine.

1932. aasta Londonis elab leedi Victoria Georgiana Charlotte Eugenie. Ta on kuninganna Victoria lapselapselaps ja troonipärimisjärjekorras tervelt 34. (võid arvata, et see on madal koht, aga kas on?). Tal on hertsogist vend, ema (endine näitlejanna) ja reaalsusega hästi kursis olev vanaisa. Ühtlasi on mitmeid tuttavaid- rikkaid, vaeseid, kavalaid jne. Georgiana ise on ka vaene, sest vend talle elatisraha määranud pole ja muud sissetulekut ka pole.

Ega palju ei juhtu ja arvan, et see polegi eesmärk. On küll üks väike mõrvalugu, aga kogu raamat ei keskendu vaid sellele. Peategelane hängib lihtsalt ringi, võiks öelda. 

Kohati on humoorikas, esineb mesiseid solvangud, mida tollased kõrgklassi kasvatuse saanud inimesed hästi valdasid. Muidu on vahepeal tegelaste vestlusi lugedes raske uskuda, et tegevus 1930ndatel toimub. (Teisalt, mina ei ole sel ajal elanud, ei saa kindlalt väita, et pole realistlik.)

Nagu öeldud, on peategelane tehtud suglaseks päris ajalooliste isikutega. Samas on ta ise väljamõeldud (sellel kuninganna Victoria tütrel, kellele vihjatakse kui peategelase vanaemale, ei olnud tegelikult lapsi). Tean, et autor ka teab seda, aga mind ajab natuke sügelema, kui mingid sellised faktid tegelikkusega kokku ei lange. Vist tahaksin, et oleks kas täielikult väljamõeldud või täielikult reaalsusega kooskõlas.

Samas ei takista see faktor mind ilmselt sama sarja järgmisi raamatuid lugemast, kui tunne tuleb. Sest, nagu öeldud, lihtne ja kerge on. 

Järgmiseid raamatuid on palju - sel aastal peaks inglise keeles ilmuma 16. osa. Eesti keeles on "Tema kuninglik luureausus" praegu ainuke.

Kommentaarid