Otse põhisisu juurde

Graeme Simsion "The Rosie project"


Raamat juhtus jällegi olema audioraamatuna kättesaadav, seetõttu "lugesin läbi" kuulates. 

Teemad on selged - mõistus ja tunded (nagu Jane Austen). Ühes Austraalia ülikoolis geneetika õppejõuna töötav Don Tillman üritab nähtusi, mida reeglina seostatakse tunnetega, seletada mõistusega. Ta koostab ankeedi, leidmaks endale täiuslikult sobivat naist. Ankeeditäitjaid on palju, täiuslikke vastuseid pole. Pildile ilmub ka Rosie-nimeline naine, kes paljudes punktides tingimustele ei vasta.

Sheldon in love, ütles Goodreadsis üks arvustaja. Põhimõtteliselt, aga Don on vähe realistlikum tegelane. (Siin räägitakse vihjamisi ka autismispektri häirest, Sheldoni puhul vist seda otse ei nimetatud kunagi?)

Kõige toredam oli lugeda, kuidas peategelane iseendaga asjade üle arutleb. Nii, nagu tema elust ja asjadest aru saab. Üsna teravmeelne stiil. Mõne väljaande kaane peal kindlasti keegi ütleks et warm and funny. Jah, ei kurda.

Eesti keelde on ka tõlgitud, "Naiseotsing" pealkirjaks. Järg ka olemas, "The Rosie effect" ("Abielu Rosie'ga"). Kolmas osa "The Rosie result" ilmus 2019. 

Seda autorit kusagilt kataloogist otsida oli minu jaoks keeruline. Nimi on Simsion. Mitte Simson, Simison, Simons ega muud säärast. Sim-si-on. Peab keskenduma.

IMDB lubab raamatu põhjal ka filmi, kus peaossa palgatud Henry Cavill. Natuke raske ette kujutada. Teisalt, mul on natuke piiratud ettekujutus nohikutest (mõtlesin rohkem sinna Stephen Merchanti kanti). 

Kommentaarid