Otse põhisisu juurde

Ilmateade

Seda ma ei tea, kas tuleb lund või pussnuge, aga silmasin siit päeva pikkust. Sel teemal jahvatan ma igal aastal. Sest kuigi päeva pikenemise kukesammu pole veel tükk aega tunda, on hea sellele mõelda. (Eriti kui tead, et kukk on hästi pikk ja tal on pikad jalad.)

Tänase seisuga oleme jõudnud peaaegu kõige pimedamasse kotti- päeva pikkus on 6 tundi ja 23 minutit. Ainult üks päev tuleb sel aastal, kui päev on veel lühem - pühapäev, 21.detsember. Valmistuge, sõbrad, varuge küünlaid.

Sealt edasi on juba lillepidu. Aasta viimasel päeval on päeva pikkus 6 tundi ja 30 minutit (ja päike loojub 10 minutit hiljem kui täna). Ja vaata seda- kolmekuningapäeval loojub päike juba 20 minutit hiljem kui täna (so kell 15.41!)

Kuigi jaanuar on (oktoobri kõrval) üks aasta pikimaid kuid, võib siiski loota, et ka see kunagi lõpeb. 31.jaanuaril 2015 on päeva pikkus juba 8 tundi ja 16 minutit ja päike loojub kell 16.35. Tähendab, et kui täpselt viiest töölt ära minna, siis polegi ehk veel kottpime. Või siis ikka on, aga on valgem pimedus.

Noh, ja veebruar on juba suur valguse võit.  Vabariigi aastapäeval tõuseb päike juba 7.20 (mina saan küll suure valgega tööle minna) ja loojub kell 17.33 (õhtu on hele nagu haldja hame!)

Taustaks peas: ...kord öö sööb ära päeva, kord päev on nõnda pikk, et neelab öö...

*Kõik need igasugused ajad on Tartu järgi toodud.

Kommentaarid