Otse põhisisu juurde

"Moodne joon : Eesti linnaelu 1920.-1930. aastail"

 


Algselt ajakirjas Imeline Ajalugu ilmunud artiklid erinevate Eesti (linna)elu puudutavate teemade kohta 1920.-1930. aastail. Kodukorraldus ja -kujundus, mood, mänguasjad, haridus, tervishoid, sport, autod, puhkamine ja veel mitu teemat. 
  • Sisu
    Ilmselt paljudele huvitav teema. Mulle küll. Muidugi võib alati norida, et mõni teema oli puudu või olid teemad mitte liiga põhjalikult käsitletud. Igasuguseid põnevaid pisiasju sai teada ka. (Näiteks ma kogu aeg mõtlesin, et Pärnu suvepealinna nimetus tuleb lihtsalt sellest, et seal rand on jne, aga see tuli algul ilmselt hoopis sellest, et paljud valitsuse liikmed Pärnus suvitamas käisid.) 
  • Stiil
    Kuigi raamatu peale kokku oli palju eri autoreid, olid artiklid mõnusalt ühtlased. Ei saanud tingimata aru, et nüüd hakkasin kellegi teise kirjutatud osa lugema.
  • Emotsioonid!
    Minu lemmikkümnendid ajaloos, miks ei tekita emotsioone! Pluss "Wikmani poistele" (minu mitteametlik lemmikraamat) viidati. 
  • Usaldusväärsus
    Suur osa artiklite autoreist olid (vastava valdkonna) muuseumide töötajad. Neid ikka kaldun usaldama. Viidati ajalehtedele, raamatutele, mis on päriselt olemas (olnud).
  • Mõtete ärgitamine
    Kõige rohkem selles plaanis, et praegune on uuesti tulnud vana - samad probleemid, samad rehad.
  • Kestev mõju
    Natuke raske näha, sest raamat pole süvauurimus ühegi teema kohta. Pole ka päris ainult kohvilauaraamat. Pigem isutekitaja ja alguspunkt, kui midagi põhjalikumalt lugeda/uurida tahaks.
  • Sisuväline
    Leidsin selle raamatu eelmisel aastal kauneimateks valitute nimekirjast. Oli küll ilusa kujundusega ja mõnusal paksul paberil. Natuke meenutas ajalooõpikute stiili, kus lisaks põhijutule on palju pilte ja teemaga seotud lisalugemise nupukesed.


Kommentaarid