Otse põhisisu juurde

Kuningannad 1925 - #9 Jugoslaavia Maria

Jugoslaavia kuninganna Maria (1900-1961)


See Maria sündis Rumeenia printsessina 1900.aastal Saksamaal. Tema vanemad olid Rumeenia kuningas Ferdinand ja kuninganna Maria (kuningannade 7.postituse peategelane). Maria oli pere 6 lapse hulgas vanuselt kolmas. Et tema ja ema Maria vahel vahet teha, kutsuti teda pereringis Mignoniks. Üles kasvas Mignon põhiliselt Rumeenias.

Väike Maria
1922.aastal abiellus Maria Serblaste, Horvaatide ja Sloveenide Kungriigi kuningas Aleksander I-ga. (Tollal veel ei kasutatud Jugoslaavia nimetust, see tuli 1929.aastast, nagu ma aru saan. Nii et tegelikult peaks ka selle postituse pealkiri olema Serblaste, Horvaatide ja Sloveenide Kungriigi Maria.) Paarile sündis 3 poega.
Maria poegadega
Kuningannana oli Maria paljude heategevusorganisatsioonide (nt Punane Rist) patroon ja muidu aktiivne tegutseja. Seoses sellega on tänapäevalgi endise Jugoslaavia riikides (enim ilmselt Serbias) organisatsioone, koole ja ka tänavaid, mis kuninganna Maria nime kannavad.

Maria oskas autot juhtida
(polnud kuigi tavapärane oskus tollal kroonpeade hulgas).

1934.aastal kuningas Aleksander tapeti ja kuningaks sai tol hetkel 11-aastane Peeter (serbiapärasemalt Petar). Tolle täisealiseks saamiseni määrati regendiks Peetri onu Paul.

II maailmasõja ajal läks kuningapere turvalisuse mõttes eksiili, Maria läks Inglismaale ega tulnudki enam kunagi Jugoslaaviasse tagasi. (Jugoslaavia monarhia likvideeriti 1945.)

Maria suri 1961 Inglismaal ja maeti 2013.aastal ümber Serbiasse.

Kindlasti tema lugu polnud nii õnnetu, nagu minu lühikesest kokkuvõttest tundub, minul lihtsalt pole rohkem infot.  Selle eest on mitu pilti.

Wiki, veel üks leht.

Kommentaarid