Otse põhisisu juurde

Kuningad ja printsessid #1: Hispaania

Mulle meeldivad kuninglikud pulmad. Mitte ainult sellepärast, et vahva on vaadata, vaid ka sellepärast, et siis tuleb kogu see kuningate teema päevakorrale. Loen alati uuesti üle, kes on kes ja kes on kellega ja kes on mitmes troonipärimisjärjekorras. Nii põnev on! Tänapäeval on ka youtube'is muule lisaks huvitavaid materjale. Nu vot, ja seoses kogu selle teemaga pakub siinne kirjanurk sel nädalal pisikesi lõbu pärast kirjutatud ülevaateid Euroopa kuninglikest perekondadest, mis Truffele enim huvi pakuvad. Alustagem Hispaaniast.

***
Hispaania kuningas on Juan Carlos I, võimule tuli juba ammu enne minu sündi. Temast märksa tuttavam nägu minu jaoks on kuninganna Sofia, ilmselt sellepärast, et ta suhteliselt tihti ennast igasugustel spordivõistlustel ilmutab (vt siit humoorikat videot sellest, kuidas ta eelmise aasta jalka MM-i ajal suht lambist Hispaania meeskonna riietusruumist läbi astus). 1960.aastal käis ta aga ise ka olümpial, esindades purjetamises Kreekat (mis on tema originaalkodumaa).

1962. aastal eelpoolmainitud abiellusid ja hakkasid kohe lapsi saama. 1963 sündis Elena, 1965 Cristina ja 1968 prints Felipe.*

(*- Huvitav eripära: kui tavapäraselt nimetatakse printsiks/printsessiks kõiki kuningliku perekonna lapsi, siis Hispaanias on prints/printsess ainult troonipärija, teiste puhul kasutatakse sõnu infante/infanta.)

Siin pilt Juan Carlos I ja kuninganna Sofia pulmast, kolmas pildilolija on muide 13-aastane prints Charles ;)



Nagu eelnevast näha, on Hispaania selline riik, kus seni veel on troonipärijaks vanim meessoost laps, praegu siis prints Felipe. Felipe poissmehepõli oli Hispaania meedias ikka teemaks, kuni ta 2004. aastal tulevase printsess Letiziaga (ameti poolest ajakirjanik) abiellus. Vaata pulmapäeva rõdustseeni siit. Pärast seda elavad nemad ikka õnnelikult edasi ja on ka kaks tütart saanud.

Ka Felipe käis olümpial purjetamas, oli suisa 1992. aastal Barcelonas Hispaania koondise lipukandja.

Üks pilt veel. Vasakult pihta hakates: infanta Elena, printsess Letizia, prints Felipe, kuninganna Sofia ja kuningas Juan Carlos I.



Hispaania kuninga ametlik residents kannab nime Palacio Real de Madrid. Kuningas ja kuninganna aga seal ei ela, vaid kasutavad uhket hoonemürakat peamiselt mitmesuguste tseremooniatega seoses.



Ja mida ma veel tahtsin mainida oli see, et pärast 2004. aasta Madridi pommirünnakut võttis prints Felipe koos õdedega osa avalikust protestiaktsioonist. Varem ei olnud ükski Hispaania sinivereline midagi säärast teinud.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Kas printsess Letizia ei ole mitte vasakult teine? Kohe printsi kõrval.

Tervitustega
M.
Truffe ütles …
Kas tead, sul on täiesti õigus. Seda ma mõtlesin, et miks nad sihukeses imelikus järjekorras peaksid seisma.

Kas sa oled ikka M. nagu seesama M., kes ikka on, või mõni muu M.?
Anonüümne ütles …
Ikka seesama:)