Otse põhisisu juurde

E. M. Forster "Maurice"

Viimaste jõulude paiku tuli televisioonist film "Howards End", hiljuti vaatasin filmi "A room with a view". Mõlemad mulle hirmsasti meeldisid ja on tehtud E. M. Forsteri raamatute põhjal. "Maurice" on ka Forsteri raamat (millest samuti film tehtud, aga seda pole veel vaadanud). 

"Maurice" on kirjutatud kusagil 1913-14, aga avaldati esmakordselt alles 1971 peale autori surma. Lihtsalt öelda on lugu sellest, kuidas Maurice avastab, et on gei. Kuidas elada homoseksuaalina 20. sajandi alguse Inglismaal, kus samasooliste suhted on kriminaliseeritud? Ja veel enam, mida ise endast arvama peaks? Kas peaks endaga leppima või püüdma muutuda? Ons muutuda võimalik?

Kuigi sisu on üsna raske ja dramaatiline, siis raamatu meeolu pole selline. On hoopis voogav ja kulgev, sarnaneb nonde eelpool mainitud filmidega. 

Ei tea, kas see on spoiler, aga lõpp oli minu jaoks üllatav. Kuidagi ei uskunud, et nii võib minna. Aga autor kusagil ütles, et ta põhimõtteliselt tahtis selle loo nii lõpetada. 

"Maurice" sarnaneb mitmes mõttes E. Waugh raamatuga "Tagasi Bridesheadi". Mõlemas on noormeeste sõprus, nende ülikooliaeg, elu maamõisas, usuküsimus. 

Nagu öeldud, on film ka olemas, pärit aastast 1987. Ühes peaosas on Hugh Grant. Kandideeris kostüümide Oscarile. (Paljud filmid, mida mul on huvi vaadata, on kuidagi seotud kostüümide Oscariga.)

Kommentaarid