Otse põhisisu juurde

Kriteeriumid

Mõtlesin, et teeks midagi huvitavat. Otsisin ja mõtlesin mingid raamatuhindamiskriteeriumid välja. Prooviks neid nüüd edaspidi kasutada. 
  1. Sisu
    Kas saan lugejana aru, miks raamat kirjutati? Kas lool on selgroog, mis püsti püsib.

  2. Üldine stiil 
    Kuidas oli kirjutatud. Kas olid normaalselt loetavad laused ja lõigud, võib-olla kasutati huvitavaid sõnu või oli mõnusaid mõtteteri. 

  3. Meelahutus, haaravus, emotsioonid! 
    Mina loen enamasti meelelahutuseks, seega ootus on, et lugu haarab ja tekitab mingeid tundeid. Konks tuleb sisse visata. Ja emotsioonide punkti saab anda ka siis, kui närvi ajab.

  4. Tegelased 
    Kas on usutavad, kas tunduvad vajalikud, kas arenevad loo käigus?

  5. Atmosfäär 
    Kui hästi ja usutavalt on loodud maailm, kus tegevus toimub?

  6. Uudishimu ja mõtete ärgitamine 
    Kas lugemine pani mingile teemale (uue nurga alt) mõtlema? Kas käisin midagi guugeldamas või mingit laulu Youtube'ist kuulamas. Võib-olla uitasin Google Mapsi kaudu tegevuskoha tänavatel. 

  7. Lõpp 
    Kuna lõpp on viimane asi, mida raamatust loed, on ta eraldi välja toodud. Kas lõppes nii nagu tahtsin? Kas oli usutav lõpp?

  8. Raamatu kestev mõju 
    Kas tahaksin seda kunagi veel lugeda? Kas keegi mäletab seda 20, 40, 60 aasta pärast? 

  9. Sisuväline 
    Kaanekujundus, illustratsioonid, kirjasuurus ja reavahe (sest tihnikuraamatuid on ikka kehv lugeda küll), trükivead, grammatikavead, hea või halb tõlge.
Punktide 2-9 eest on võimalik anda üks või pool punkti või üldse mitte midagi. Punkt 1 on nii tähtis, et selle eest võib anda kaks punkti või poolteist või üks või pool või üldse mitte. Nõnda peaks täiuslik raamat saama kokku 10 punkti. 




Kommentaarid