Otse põhisisu juurde

Michael Cunningham "Tunnid"


Tegevus toimub kolmes ajas: 1920. aastail elab Virginia Woolf Londoni lähistel, 1940. aastail Laura Brown Los Angeleses ja 1990. aastate lõpus Clarissa Vaughan New Yorgis. Kõigi tegelaste elus on mingi seos Woolfi romaaniga "Proua Dalloway" ja kõigi tegelaste elust kujutatakse üht päeva. Ongi tunnid. ("Tunnid" oli ka "Proua Dalloway" tööpealkiri.)

Tahaks öelda, et need tegelased, kes pole Virginia Woolf, kujutavad võimalikke versioone temast? Ilmselt oleks näinud ka rohkem seoseid Woolfi ja Cunninghami raamatu vahel, kui oleks "Proua Dalloway" läbi loetud, aga meeldis ka nii, et olin enne vaid "Proua Dalloway" sisukirjeldust lugenud. 

Meeleolu iseloomustab vaikne pinge. Kes on näinud raamatu põhjal tehtud filmi (2002), siis seal tabas Philip Glassi muusika seda hästi. Ei midagi esiletükkivat, aga kuklas kogu aeg tiksub.

Filmiga seoses veel huvitav seik - raamatus kõnnib Clarissa ühes stseenis tänaval ja arvab, et ta nägi Meryl Streepi, filmiversioonis mängib Meryl Streep ise Clarissat.

Kui meeldib, on tihti raske midagi öelda. Äge raamat. Minimalistlik, aga midagi puudu ei ole. Ühtlasi arvan, et inglise keeles oleks olnud seda raske lugeda. 

Ühtlasi mõtlesin, et see on mul üks väga pikka aega lugemisnimekirjas olnud raamat - 2008. aastast, kui ta ilmus ja mina tema ostsin.

Kommentaarid