Otse põhisisu juurde

Michel Faber "Naha all"

Lugesin natuke sisututvustust. Seal öeldi, et üks naine sõidab Šoti mägismaal autoga ja võtab peale erinevaid hääletajaid. Edasi ei lugenud, sest juba tundus intrigeeriv. Miks ta neid peale võtab? On tal mingi plaan või tahab ta lihtsalt erinevate inimestega rääkida? 

Lugesin natuke raamatut ja oligi huvitav. Õige pea sain aru, et see on ulmekas! Polnud üldse see, et naine on kirjanik ja kogub hääletajate käest raamatu jaoks ideid. Pigem oli naine ise lihttööline, kes tegutses kellegi teise suurema eesmärgi nimel. 

Inimestele, kes ulmekate maailmas end koduselt tunnevad, on see kindlasti väga Sherlock! nüüd, aga ma sain ka vist aru, mis mõte neil on. Mõte on see, et inimesed (inimkond) end vahepeal kõrvalt vaataks. Et kui on mingi liik (meie mõistes tulnukad), kelle esindajad arvavad, et nemad on normaalsed ja õiged ja tavalised, siis nende jaoks on inimesed mingid imelikult käituvad tulnukad. Lihtne tegelikult. Kuna meie oleme inimesed, siis on päris raske mõelda väljapoole inimlikkuse raame. (Nagu mitteinimesed ei pruugi olla inimlike omadustega, sest nad pole inimesed.) Nojah, võib-olla ei saanud ma sellest päris esimest korda elus nüüd aru, aga seda raamatut lugedes taastõdesin.

Njah, praegu loen eestikeelse raamatu tagakaant ja see annab tegelikult ära, mis põhiidee raamatus on. Natuke arusaamatu, miks peaks. 

Päris köitev oli lugeda. 

Kommentaarid