Otse põhisisu juurde

Kuningad ja printsessid #3: Holland

Hollandi kuninganna Beatrix on 73-aastane ja valitsenud 31 aastat. Kuningannaks sai ta (mõneti tavapäratult) peale seda, kui tema ema troonist loobus. Enne seda jõudis Beatrix ülikoolis mitmesuguseid asju, aga peamiselt juurat õppida.

Kuninganna abikaasa oli prints Claus, Hitlerjugendis ja Wehrmachtis teeninud sakslane, keda hollandlased seetõttu algul natsismiga seostasid ning oma pahameelt ka väljendamata ei jätnud. Üks inimeste toonaseid hüüdlauseid oli näiteks II maailmasõjale viitav "Mijn fiets terug" - (anna) mu jalgratas tagasi. Ajapikku võeti prints siiski omaks.

Siin Beatrix oma pulmapäeval 1966. aastal:



Beatrixil ja Clausil on kolm poega: kroonprints Willem-Alexander, prints Friso ja prints Constantijn. Esimene, ka Oranje printsiks kutsutav härra on Leideni ülikoolis ajalugu õppinud, lisaks muidugi ka printsi puhul tavapärase sõjavärgiga tegelenud. Spordimees on ka, vahepeal jookseb maratoni näiteks, ja Hollandi jalkameeskonnale käib suurte võistluste ajal ikka kaasa elamas (oranži salliga loomulikult :).

2002. aastal abiellus Willem-Alexander argentiinlanna Maximaga, kes eelnevalt tegutses New Yorkis pangandusvaldkonnas. Nagu tavaks saanud, on siin rõdustseen pulmast. Paaril on kolm tütart. Vanim neist, Catharina-Amalia, oli eelmise aasta Rootsi kunnide pulmas oma ristiema Victoria pruutneitsiks. Siin tema on koos emme-issiga.



Hollandi kuninglikus suguvõsas paistab päris tugev naisliin olevat: kuninganna Beatrixi 8 lapselapse hulgas on ainult 1 poiss, samuti on Beatrixil endal 3 õde ning kuningannad olid ka tema ema Juliana ja vanaema Wilhelmina.

Kuninglik palee asub Amsterdamis ja ma kohe ei saa mainimata jätta, et minu meelest on see üks õige vahva väljanägemisega maja. Algselt muide hoopis raehooneks ehitatud.

Kommentaarid