Otse põhisisu juurde

Beth O'Leary "Vahetus"

Leenal (või meie keeli Liinal) on olnud kehv aasta. Kui teda töö juures enne tähtsat esitlust paanikahoog tabab, pakub tööandja, et võtku ta kaks kuud palgalist puhkust. Kuna pakkumine on tegelikult rohkem sund, ei jäägi tal muud üle. Samal ajal üritab Leena ca 80-aastane vanaema endale meest leida, aga oma väikeses külakeses ei tundu see õnnestuvat. Leena ja vanaema vahetavad kaheks kuuks kohad - Leena läheb külaelu mekkima ja vanaema Eileen seab end Londonis sisse.

Sihuke vahetamine on vist päris levinud raamatute ja filmide alguspunkt? Ja reeglina see, mis edasi tuleb, ei üllata. Siin ka ei üllatanud. Vanaema tegelaskuju oli muidugi lahe, sihuke elurõõmus kuju, kes haarab kõiki kaasa, ükskõik, kes teda parajasti ümbritsema juhtuvad. Ja ilmselt energilisem kui mina praeguseski vanuses. 

Suur teema oli see, kuidas eluga edasi minna, misiganes siis kellegagi juhtunud on. Aga peab ütlema, et sama autor suutis raamatus "Korterikaaslane" vähe paremini seda edasimineku raskuse tuuma tabada. "Vahetus" pole ka kehv raamat, ei tee ajaviiteromaani nimele häbi. Väga pikaks ajaks siiski meelde ei jää.

Tundus, et raamatu tõlkimisega oli täitsa vaeva nähtud. Päris mitut sõna märkasin, mis polnud ilmselgelt esimene ja kõige otsetõlkelisem valik. Alguses tuli mõne koha peal isegi nali peale (kui kutsikasööjad ja vemblad teemaks olid). 

Kaardil on torn (nagu ka raamatu kaanel) ja (külakese stiilis) madalamad majad (nagu ka raamatu kaanel).

Kommentaarid