Otse põhisisu juurde

Eurovisiooninädal V : Malta

Reedene riik on 

Malta

Vist ongi niuke riik, millele väljaspool maikuud eriti ei mõtle. Kahtlustan, et teadmine säärase riigi olemasolust jõudis kunagi minuni ka nimelt Eurovisiooni kaudu. 

Malta vist ongi ainus riik peale Ühendkuningriigi, kelle laulud said inglise keeles olla ka siis, kui teistel veel ei võinud. 

1975. aasta laul "Singing this song" Renato esituses on järjekordne tõestus, et 70ndad oli parim kümnend. Mis tore laul, mis meeleolu. Ja see narmastega pluus on lihtsalt imeline.

Olen suht kindel, et 1998., 2005. ja 2009. aasta Malta esindaja Chiara on oma riigis kuulsamaid lauljaid. Allpool olev laul "The one that I love" 1998. aastast on korralik avar 90ndate (filmimuusika moodi) ballaad. Laulud lauludeks, aga selle laulja hääl on kohe niuke... niuke üliklassikaline. Kõlab tuttavalt kohe esimesel korral kuuldes, aga ei ole seetõttu igav. Laula mu laulu, helisev hääl tõesti, ma ütlen.

2002 Ira Losco "7th wonder"
Siinmail julgelt kuulsaim Malta euroviis (vabalt laulan kaasa). Sest tookord toimus Eurovisioon Eestis ja siin kasutati muuhulgas Eesti taustalauljaid. (Laulu lõpuosas on tähelepanelikule kuulajale Vilgatsi hääl hästi kuulda.) Ja ta on väga nummikas laul ka. Üks kahest korrast, kui Malta 2. koha on saanud. (Võitu pole.) Video ees reklaamib "postkaart" Eesti kuldseid liivarandu.

2008 Morena "Vodka"
Mitte et mul sellest loost mingit mälestust oleks aga... laulu nimi on "Vodka"! Maiteagi, kumb parem (hullem?) pealkiri on, kas see või 2013. aasta Kreeka laul "Alcohol is free". Kasutatakse mingit na zdorovje sarnast fraasi ja üldiselt kammib üsna ära. 

2013. aastal laulis lõbus poiss Gianluca Bezzina lõbusat laulu "Tomorrow". Seda võiks niisama kuulata küll. Rõõmustab.

Kommentaarid